ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ ΚΟΦΤΟ

Συστατικά
Για τη σάλτσα

  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2-3 πιπεριές κομμένες καρέ
  • 2-3 μελιτζάνες κομμένες καρέ
  • 2-3 κολοκύθια κομμένα καρέ
  • 15-20 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών
  • 1 πακέτο μακαρονάκι κοφτό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • θυμάρι ξερό
  • ρίγανη ξερή
  • ελαιόλαδο
Για την μπεσαμέλ
  • 5 κ.σ ελαιόλαδο
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα σόγιας
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • κόλιανδρο ξερό προαιρετικά

Η νήστισιμη εκδοχή του πασίτσιο!

  • Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και στο τέλος τα κολοκύθια.
  • Ρίχνουμε τον ένα κύβο, τα αρωματικά και τα ντοματίνια και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθούν λίγο τα λαχανικά μας.
  • Σε άλλη κατσαρόλα με βραστό νερό και αλάτι ρίχνουμε τα ζυμαρικά μας και τα βράζουμε για 2 λεπτά λιγότερο από όσο μας λέει ο κατασκευαστής.
  • Σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με τα λαχανικά που ετοιμάσαμε προηγουμένως.

Για την μπεσαμέλ 

  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά με το αλεύρι, ρίχνουμε τον άλλο κύβο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι.
  • Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα σόγιας και ανακατεύουμε με σύρμα ώστε να μην κάνει γρομπαλάκια.
  • Όταν αρχίσει να δένει προσέχουμε ακόμα περισσότερο μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει.
  • Εκτός φωτιάς προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και κόλιανδρο ανάλογα με τα γούστα μας.
  • Από την μπεσαμέλ παίρνουμε το 1/3 και το ανακατεύουμε με το μείγμα με τα ζυμαρικά μας.
  • Στο κάτω μέρος του ταψιού απλώνουμε λίγο ελαιόλαδο. Πάνω από αυτό βάζουμε το μείγμα με τα ζυμαρικά.  Τέλος, στο πάνω μέρος βάζουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
  • Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με φρυγανιά.
  • Ψήνουμε στο φούρνο για 35-40 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Tip
Δεν θα πάρει τόσο χρώμα όσο το κανονικό παστίτσιο.